Vorige pagina

April 2005: Niersenseweg weer opengesteld !

De Niersenseweg was gedurende vele eeuwen in gebruik als verbindingsweg tussen de gehuchten Vierhouten en Niersen. De weg begint in Vierhouten bij de driesprong met de Gortelseweg en loopt dwars door het “Vierhouterbos” en de “Koninklijke Houtvesterij ’t Loo” naar het gehucht Niersen.

De driesprong Niersenseweg-Gortelseweg in de jaren 20.
Linksaf gaat men naar Gortel, rechtsaf naar Niersen.
Dit stond destijds al aangegeven met een ANWB-wegwijzer !
De schaapskooi op de foto raakte rond 1930 in verval. Deze schaapskooi werd vroeger “’t Van Huigenbosch-schot” genoemd.
De eigenaar was Van Huigenbosch en “schot” is de Veluwse benaming voor schaapskooi.
Op het terrein bij “’t Van Huigenbosch-schot” moesten vroeger de zigeuners hun woonwagens stallen als ze (tijdelijk) in Vierhouten wilden blijven.

De Niersenseweg in de jaren 20, vlak voordat deze in het Vierhouterbos verdwijnt. Links pension "De Bosrand", aan de Niersenseweg 33, van de familie Hop. Tegenwoordig is daar de paardenkliniek van Dolf ter Horst gevestigd.

Enkele tientallen jaren geleden nam men het drastische besluit om de Niersenseweg af te sluiten. Bij Niersenseweg 33 kwam er een raster over de weg te staan, waardoor de weg voortaan dood liep. Dit tot ergernis van veel Vierhouters, die vanuit het dorp nu een heel eind om moesten lopen om in "de bos" te komen.
Vele jaren lang liep de weg dan ook dood tegen de afrastering van het Vierhouterbos. Een eind verderop, in het "Vierhouterbos" zelf was de weg nog duidelijk terug te vinden, maar wel zeer moeilijk begaanbaar door de jarenlange verwaarlozing.

Het resultaat van jarenlange verwaarlozing, een half dicht gegroeide weg met dikke lagen blad bedekt.

Kort geleden is een gedeelte van de weg vrijgemaakt van begroeiing en de dikke laag blad. Het resultaat mag er wezen, de weg is nu goed begaanbaar, hulde aan Staatsbosbeheer. In het raster dat dwars over de weg staat is een klaphek aangebracht, waardoor men sinds jaren weer vanuit Vierhouten rechtstreeks het "Vierhouterbos" in kan zoals vroeger heel gewoon was.

De Niersenseweg op het punt waar deze tot dit jaar dood liep.
Wanneer men hier links aanhoudt en door loopt of fietst, komt men bij het klaphekje uit.
Overigens is de rechterweg de originele Niersenseweg, maar deze ligt op verboden terrein. De weg linksaf is eigenlijk de Lankertsweg, de oudste weg van Vierhouten naar Gortel (niet meer te volgen).
Dezelfde situatie omstreeks 1912. De driesprong met de oude weg naar Gortel (Lankertsweg) en de weg naar Niersen (Niersenseweg). Als u goed kijkt, dan ziet u links van de Niersenseweg een handwijzer staan. Deze gaf de richting naar Niersen aan.
De Lankertsweg is grotendeels verdwenen, maar in Gortel is deze nog altijd terug te vinden op een straatnaambord in het "centrum" nabij het schooltje.
Achter het klaphek buigt het pad weer terug naar de "echte" Niersenseweg.
De "gerestaureerde" Niersenseweg" is weer goed begaanbaar. Opvallend zijn de hoge wallen aan weerskanten. Hieraan kan men zien dat de weg eeuwenlang in gebruik is geweest, waardoor een geul is uitgesleten.
Prachtig zijn de oude beukenbomen die overal langs de weg staan.

De Niersenseweg komt uiteindelijk uit op een vijfsprong en kan van daaruit verder rechtdoor worden gevolgd naar het hoogste punt van Vierhouten (bosgebied 't Uldert). Nabij dit punt is de weg moeilijk begaanbaar, mogelijk wordt dit in de toekomst nog verbeterd, wij houden u op de hoogte.

De vijfsprong, waar de Niersenseweg uitkomt op andere boswegen.
Het moeilijk zichtbare, smalle paadje in het midden, is de Niersenseweg.
Op de voorgrond loopt de Niersenseweg verder richting 't Uldert en Niersen.
De weg rechts loopt naar de ingang van het "Vierhouterbos", aan de Gortelseweg.

Nog verderop stuit men op het raster van de Kroondomeinen, waarin geen klaphek zit. Een voet- of fietstocht rechtstreeks naar Niersen zit er voorlopig nog niet in, maar dit is toch al een hele vooruitgang. Wie weet kan men in de toekomst weer helemaal naar Niersen over de Niersenseweg ? Het zou voor Vierhouten zeker een aanwinst zijn als er een rechtstreekse wandel-fietsroute naar Niersen kwam.

Overzichtskaart van de Niersenseweg (rode lijn).
Aan het eind van de rode lijn begint het gedeelte van de Niersenseweg dat moeilijk toegankelijk is.

Bron: W.D.van den Top

[naar boven]