Henk en ik hebben afgelopen weekende een belangrijke ontdekking gedaan.

 

 

De kraamkamer van de Italiaanse kamsalamander?.

 

Tijdens n van de eerste bezoeken die ik bracht (samen met Henk, mijn man) aan mijn onderzoeksgebiedje in Vierhouten Veluwe  deed ik een bijzondere en mogelijk ook een belangrijke waarneming.

 

Zaterdag 26 maart was het een redelijke dag met veel zon, dus goed zicht in het ondiepe water, in deze periode doe ik veel dag en avond bezoek, tijdens mijn dagbezoek was ik al veel amfibien tegengekomen dus het was een goede dag voor waarnemingen.

 

Bij n van de watertjes, duidelijk een voortplanting gebied, zag ik redelijk wat activiteit in een hoekje, ben er op af gegaan en zag toen een groep salamanders met paringsdriften. Wat mij gelijk opviel was de grootte en dikte van de salamanders, duidelijk groter dan de normale kamsalamander, nog eens dieper door de knien en zag toen bij de vrouwtjes een duidelijke gele streep over de rug, dus moest het de Italiaanse kamsalamander zijn,Triturus carnifex.

 

Omdat ik begreep dat het een bijzondere vondst was heb ik mijn schepnet-onderzoeksbakje en filmcamera gepakt, met n schep had ik 3 volwassen exemplaren en enkele kleine watersalamanders die er ook zaten.

Ik ben ze gaan onderzoeken en kwam tot de volgende conclusie, zie bijgaande fotos    

 

vrouw: 17 cm                                 man:15 cm                                                                               

grote gele rugstreep                        brede blauw-witte  streep zijkant staart

grote vlekken op de buik               grote vlekken op de buik

                                                       grote kam

 

Waar ik zeker van ben is dat het vrouwtje een Italiaanse kamsalamander is, ben niet zeker van het mannetje.

Na onderzoek het drietal gelijk terug gezet omdat de paringsdrang nog steeds aanwezig was.

 

s Avonds tijdens schemer terug gegaan ,in het zelfde water een redelijke groep Italiaanse kamsalamanders, een zeer groot aantal kleine water salamanders en enkele noordelijke kamsalamanders gezien.    

 

Aankomende tijd zal ik extra gaan kijken in dit water, ben erg benieuwd naar de eieren, de hoeveelheid en of er mogelijk andere verschillen zijn tussen de twee soorten.

 

Groetjes ,Rita en Henk Flaes

 

terug